A kiberbűnözők által okozott kár hamarosan beéri a legnagyobb

dec 14, 2020 | Technológia

A *kiberbűnözők szakmája mára egy illegális iparággá nőtte ki magát, amely a jövőben exponenciális növekedést mutat majd. A Cybersecurity Ventures információbiztonsági kutató és elemző cég előrejelzése szerint a kiberbűnözők által okozott kár 2025-re elérheti a 10500 milliárd dollárt, ami a jövő évre prognosztizált adathoz képest is közel 60 százalékos növekedés.

A nagyságrendet jelzi, hogy már ez több, mint két és félszerese a 2019-es német GDP-nek. Az említett tételnél nagyobb bruttó nemzeti össztermékkel pedig mindössze két ország, az Egyesült Államok és Kína rendelkezik. Az Európai Unió 27 tagállamának ugyancsak 2019-ben mért összesített GDP-je 15 593 milliárd dollár volt, vagyis a károk mértéke már a közösség egészének teljesítményével is párhuzamba állítható.

Kiberbűnözök által okozott károk 2021-re

Megdöbbentő, hogy a kiberbűnözök által okozott károk összege várhatóan 2021-ben meghaladja majd a vezető kábítószerek teljes, globális kereskedelmét! Ez is mutatja, a cégek számára elkerülhetetlen informatikai hálózataik és adataik védelmére is komoly erőforrásokat szánniuk, különben hatalmas veszélynek teszik ki magukat.

A számok egyértelműen jelzik, hogy a következő években a vállalatok számára a legnagyobb kihívást hálózataik és adataik védelmének biztosítása jelenti majd. Ez legalább olyan nagy feladat lesz, mint az üzleti fejlődést biztosító lehetőségek, partnerek felkutatása. Ennek megoldása nem ígérkezik könnyűnek, a Cybersecurity Ventures ugyanis fenntartja azt a prognózisát, hogy 2021-ben világszerte 3,5 millió betöltetlen információbiztonsági állást tartanak majd nyilván.

Ezzel párhuzamos a Randstad 2020-as hazai munkaerőpiaci körképe szerint 20-25 ezer IT-szakember hiányát mutatja, ezen belül jelentős a kiberbiztonsági szakértőknek szánt betöltetlen munkahelyek száma. 

Mi várható?

Annyi bizonyos, hogy a 2021 izgalmakat tartogat majd nemcsak a világgazdaságnak, hanem a kibertér szereplőinek is. A trendek azt mutatják, hogy bár a kiberbűnözés árnyéka egyre nagyobb, a vállalatok elkezdték a külsős IT-biztonsági szakemberek alkalmazását, az adataik védelme érdekében. Ezt itthon már a havidíjas szolgáltatások megjelenése is segíti.

*Kiberbűnöző: A kiberbűnözés számítógépek és számítógépes rendszerek segítségével, vagy számítógépek és hálózatok kárára elkövetett bűncselekmények gyűjtőfogalma. Külön kategóriát képeznek azok a számítógéphez kapcsolódó bűncselekmények, amelyeket a törvény más tényállás alapján büntet (például pedofília).

Eljött a kiberbűnözők paradicsoma

NE MARADJON LE!

Kérjen értesítést a legfríssebb tartalmakról!
[hubspot type=form portal=14546676 id=f86e81bb-9b6e-425e-851f-b834bb9f2780]