Milyen kockázatokat jelenthet az azonnali banki fizetés?

febr 28, 2020 | Üzlet

Március 2-án – 8 hónapos csúszás után – Magyarországon is elindul az azonnali fizetés. Ettől kezdve átutalási megbízásaink néhány másodpercen belül a célba érnek. Miközben banki ügyfélként örömmel fogadjuk a hírt, érdemes kicsit elgondolkodni az új megoldás biztonsági kockázatairól.

Az azonnali átutalás gépi műveletek sorozatával, emberi beavatkozás nélkül történik. Ebből következik, hogy a folyamatba belenyúlni, egy átutalást leállítani, vagy visszavonni nem lehetséges. Egy téves, vagy szándékosan “eltérített” utalás csak a tranzakciót követően vizsgálható ki. Mire ez, illetve az ezt követő intézkedés megtörténik, gyakran már késő. Az azonnali fizetést már korábban bevezető országokban számos olyan eset történt, amikor a bűnözők nagyon rövid idő alatt utalások egész sorozatát hajtották végre, hogy azután nyomtalanul eltűnjenek – a készpénzben felvett jelentős összeggel együtt.

Új funkciók bevezetése az azonnali fizetés mellett

Az azonnali fizetéssel együtt jelenik meg a másodlagos azonosítás is. Ennek lényege, hogy az utalás a megszokott bankszámlaszámon kívül más azonosítók: mobilszám, adószám, email cím ismeretében is végezhető. Bár ehhez a bankok egy úgynevezett autorizált (ellenőrzött és engedélyezett) adatbázist alakítanak ki, ez teljes védelmet nem biztosít. Miközben az egyszerű felhasználók számára egyszerűbbé válik az utalás, az eddiginél több lehetőséghez jutnak az utalásokat eltéríteni kívánó adathalászok is.

Némi védelmet nyújt az egyes bankoknál eddig is használt, és minden bank számára kötelezővé tett, mobilon küldött megerősítő kód – ezt a képernyőn felugró ablakba kell beírni -, de ilyesmi csak a kisstílű csalókat tántorítja el. 

Bár az azonnali fizetéssel egyidőben tervezték bevezetni, végül némi csúszással jelenik meg a piacon a fizetési kérelem intézménye. A pénzt igénylő magánszemély, cég, vagy közüzem közvetlenül a neki tartozó személynél jelentheti be fizetési igényét, akik ezt egyetlen kattintással hagyhatja jóvá, vagy utasíthatja el. A megoldás önmagában praktikus, kényelmes, ugyanakkor az eddig is tömegesen jelentkező hamis oldalak és azokon a hamis kérelmek elszaporodásához vezethet. Meglepően sokan vannak, akik a kisebb összegű 2-4 ezer forintos követeléseket különösebb ellenőrzés, utánajárás nélkül hajlamosak azonnal kifizetni. A fizetési kérelem megoldás esetében vélhetően megszaporodnak majd ilyen, apró, de csalók zsebében landoló átutalások.

Azonnali banki fizetés miatti veszélyek

Bár az azonnali fizetés és a vele együtt bevezetett megoldások tervezői mindent megtettek a folyamatok biztonságos lebonyolítása érdekében, saját magunktól ők sem tudnak minket megvédeni. Az egyszerű, könnyen kitalálható jelszóval, vagy egyáltalán nem védett számítógépek könnyű prédát jelentenek a kiberbűnözők számára. A gépbe bejutó hackerek nemcsak adatokat lophatnak el, vagy kémprogramokat telepíthetnek, hanem olyan banki utalásokat is kezdeményezhetnek, amik pillanatok alatt megcsapolhatják bankszámlánkat.

Az azonnali fizetés nagyszerű és hasznos funkció, ugyanakkor figyelmeztetés is: a korábbinál szigorúbban kell kezelni eszközeink biztonságát. Az erős, rendszeresen cserélt jelszó alkalmazása kötelező. A számítógépre telepített vírusvédő már nem elég, valamennyi végpont védelméről gondoskodni kell. Csak így biztosítható, hogy a számlánkon lévő pénz ne kerüljön illetéktelen kezekbe. Még időben biztosítsa az eszközei védelmét egy komplex védelmi rendszerrel!

NE MARADJON LE!

Kérjen értesítést a legfríssebb tartalmakról!
[hubspot type=form portal=14546676 id=f86e81bb-9b6e-425e-851f-b834bb9f2780]