Engedjük el a tökéletest: az idő pénz, ne pazaroljuk!

márc 17, 2021 | Üzlet

Megfelelő vagy tökéletes

Cégvezetőként hogyan optimalizáljuk a munkát? Cégünk vezetésekor hajlamosak vagyunk a tökéletesre törekedni, azonban ez nem mindig hozza a kívánt eredményt. A kevesebb néha több, ha a befektetett időről és energiáról van szó, és az ördög talán éppen, szó szerint, a részletekben lakozik. A jó és hatékony cégvezető képes mérlegelni, hogy egy adott projekthez milyen és mennyi befektetett eszközre, energiára és időre van szükség. Hajlamosak vagyunk ugyanis elveszni a részletekben, és órákat beleölni egy-egy feladat minél részletesebb kidolgozásába, holott a kívánt cél eléréséhez az “elég jó” éppen megfelelő lenne. Honnan tudjuk azonban, hogy az “elég jó” valóban elég jó-e? 

Cégvezető vagy menedzsment alaposan gondolja át a célt 

Amikor kiosztunk vagy megkapunk egy munkát, gyakran túl sok embert mozgósítunk vagy a projekt-terv kidolgozásakor beleveszünk a részletekbe. Ezért legyünk tisztában azzal, hogy pontosan mit is szeretnénk elérni, és ehhez mire van szükségünk. Kell-e a nagyobb csapat, vagy kevesebb ember is elég a feladat elvégzéséhez? Bevessünk-e bonyolult diagrammokat, vagy csak a legfontosabb adatokat ismertessük? 

Szükséges-e bonyolult terv elkészítése egy új termék vagy szolgáltatás bevezetéséhez? Ahhoz, hogy egy ötletet átadjunk és elfogadtassunk, a megbeszélésen rászánt plusz idő – vagy akár órák – teljesen helyénvaló lehet, ha a kollégákat akarjuk meggyőzni az álláspontjuk megváltoztatásáról. Óriási időpazarlás lehet és egyáltalán nem biztos, hogy a tanács minden tagjának szükséges tudnia a technikai részletekről, lépésről lépésre megfogalmazott IT-stratégiáról vagy a legújabb kibertámadással kapcsolatos hírekről. 

Használjuk a megfelelő eszközöket és erőforrás menedzsment

Növekszik a felelősség, a megoldandó problémák egyre csak sokasodnak, és ilyenkor bizony nehéz a célt szem előtt tartani. Az, hogy mit akarunk elérni, meghatározza, mennyi információt kell átadnunk, és ehhez milyen eszközöket használjunk, illetve, hogy mennyi időt szánjuk egy-egy munkafolyamatra, és kikkel dolgozzunk együtt. 

Lelkiismeretes cégvezető szerepében gyakran feltételezzük, hogy erőfeszítéseink értékelésében csak a tökéletes a mérvadó. Egy alaposan meghatárovezetőzott cél esetében könnyebb eldönteni, hogy az erőfeszítés kifizetődik-e a végén, és valóban közelebb kerültünk a megvalósításhoz, vagy csak az időnket pazaroltuk, amit máshol és máshogy jobban is kihasználhattunk volna. 

Az idő pénz, hát úgy is fektessük be a munka során

Függetlenül attól, hogy egyéni vállalkozásról, cégről vagy vállalatról van szó, mindenkinek 24 órából áll egy nap. Rengeteg olyan vállalkozás van, ahol a tökéletességet hajszolják, gyakran el is érik, de azon az áron, hogy egyszerűen nem tudták megragadni azokat a lehetőségeket, amik pedig igazán fontosan lettek volna. Más szóval, lekéstük a partit, amire annyit készültünk, hogy tökéletes külsőnket mutathassuk. 

Ha továbbra is azzal az érzéssel küzdünk, hogy az “elég jóval” lejjebb adjuk saját igényeinket és lejjebb tesszük a mércét, gondoljunk úgy az időre, mint bármilyen más befektetésre. Ritkán rendelkezünk kiapadhatatlan pénztárcával, és ritkán vesszük meg a “tökéletes” terméket vagy szolgáltatást anélkül, hogy aggasztana az ára. Ahogyan kompromisszumot kötünk egy-egy vásárlás alkalmával, hogy megfeleljen igényeinknek anélkül, hogy túl sokat költenénk rá, ugyanezt kellene alkalmaznunk, amikor egy feladatba időt invesztálunk. 

Cégvezető, menedzsment

Az olyan vállalkozások vagy cégek, ahol a vezető az ablakon keresztül dobálja ki a pénzt, nem maradnak talpon sokáig. Ne engedjük, hogy az időnkkel is ez történjen, amikor az “elég jó” gyakran egyben a megfelelő is. 

forrás: https://www.techrepublic.com/article/let-go-of-perfection-dont-waste-time-on-projects-that-wont-yield-much-result/

NE MARADJON LE!

Kérjen értesítést a legfríssebb tartalmakról!
[hubspot type=form portal=14546676 id=f86e81bb-9b6e-425e-851f-b834bb9f2780]