Home Office: Hogyan változott a munkavállalók produktivitásaoffice-ban?

dec 8, 2020 | Home Office

Mivel a home office forradalmának idejét éljük, számos tanulmány jelent meg ennek a munkavégzési formának a hatásáról, a munkavállalókra és a produktivitásra egyaránt. Bár maga a koncepció nem új, a jelen pandémia azokat a cégeket is home office-ba küldte, akik erre nem voltak felkészülve. Sem folyamatokkal, sem mentalitással. Az egyik nagy aggály a vállalatvezetők részéről az volt, hogy a dolgozók teljesítménye az otthoni környezet és megfelelő kontroll hiánya miatt visszaesik. 

Ezzel szemben, komoly tanulmányok, mint például a Harvard Buseiness Review, állítják azt, hogy a munkavállalók legalább ugyanannyira képesek a feladataikat ellátni, sőt talán jobb minőségben is, mintha az irodában ülnének. A getAbstract amerikai felmérése szerint, a munkavállalók 43%-a szeretné „kiharcolni” azt, hogy a járvány lecsengése után is maradhassanak a távoli munkavégzésnél. Ez arra enged következtetni, hogy ez a trend globálisan is hasonló irányba fog haladni. 

A bloghoz felhasznált tanulmányok, felmérések közös pontja a témában az, hogy a hatékonyság fenntartása a jó menedzsmenttel kezdődik. Más vezetési stílus szükséges a remote csapatirányításhoz, és a csapaton belül is más vezetési stílust igényelnek a junior és senior kollégák.  

Változik a kommunikáció is. Egyre többen jelzik, hogy a munkahelyeken, ahol nincs lehetőség mindenkinek saját térre, zavaró tényező a kollégák beszélgetése, telefonálása az ügyfelekkel, valamint a számukra nem releváns tárgyalások megszakítják a munkavégzést. Ezek megszűnése azt eredményezi, hogy otthon többet dolgoznak, megnőtt a hasznosan eltöltött munkaórák száma, hiszen nincs, vagy kevesebb az olyan tényező, ami megakasztja a folyamatot. 

Home office körülmények

A körülmények és az egyéni preferenciák is meghatározzák a teljesítményt. Van, aki otthonról nem tud dolgozni, mert otthon van a család, elvonja a figyelmét az otthoni környezet, és az irodában képes csak a munkára koncentrálni. Van olyan is, aki pont ez ellenkezője: számára kényelmetlen az irodába vezető utazás, az ottani környezet, az általános zaj, ezért inkább otthon, egyedül tud jól dolgozni, ahol nyugodtabb, kényelmesebb a környezet, jobban tud koncentrálni, és saját maga határozza meg akár a hőmérsékletet is, nem kell másokkal kompromisszumot kötnie. Ez nem zárja ki azonban a csapatban dolgozás lehetőségét, hiszen manapság már tucatnyi programon keresztül lehet egyszerre akár többen is kommunikálni, mégis az egyéni kényelmük biztosítva van. 

De mit mondanak a számok?

A Harvard Business Review szerint a dolgozók 50%-a jobban tud koncentrálni saját priorizálás során, és a fárasztó feladatok megítélése 27%-ról 14%-ra esett. Többet foglalkoznak az ügyfelekkel és partnerekkel, míg a számukra nem fontos munkahelyi beszélgetésekkel, tárgyalásokkal kevesebbet kell törődniük, így a munkájukra fókuszálhatnak. Ezzel több profitot termelnek, és visszaszorult a munkahelyi „üresjárat”. 

Home Offcie

Összegezvén a home office-ban történő produktivitás nem csökkent, sőt nőtt azáltal, hogy a nyugodtabb otthoni környezetben dolgozó munkavállalók többet tudnak figyelni a feladataikra, ahelyett, hogy a kollégáikra, vagy az irodai történésekre figyelnének, nem szakítják meg őket egy fontosabb gondolatmenetben. Jóval többet foglalkoznak az értékteremtő kommunikációval, azaz az ügyfelekkel, partnerekkel. A kihívás az, hogy a cégvezetők ezt hogyan tudják összehangolni, de ez olyan menedzsment kihívás, amelyet a mai technológiával könnyen át lehet hidalni. Mi már csak abban tudunk reménykedni, hogy a járvány lecsengése után is opció lehet mindenki számára a távoli munkavégzés, és nem esik vissza ez a fejlődés. 

NE MARADJON LE!

Kérjen értesítést a legfríssebb tartalmakról!
[hubspot type=form portal=14546676 id=f86e81bb-9b6e-425e-851f-b834bb9f2780]