Belegondolt már, mekkora kár érné cégét, ha 1-2 órán keresztül nem lenne internet elérése, nem működne a levelezés, nem tudna számlázni, árut kiadni? Mi történne, ha napokig szünetelne valamilyen informatikához kötött szolgáltatása, vagy ellopnák az ügyféladatait?

Tapasztalataink szerint, ezek akár több tíz millió forintos veszteséget okozhatnak. Sőt, komoly imázsvesztést is jelenthetnek, de tudunk olyan esetekről is, amikor a cégek a hibák következtében megszűntek!

„Nem gondoltam volna, hogy velünk is megtörténhet! Majdnem csődbe mentünk!” Gyakran vagyunk részesei ilyen beszélgetéseknek, de általában csak a baj megtörténte után.

Beszélgetésekből, a közösségi médiából érzékelhető, hogy sokak szerint nem kell félni, hiszen a kibertámadások az ismert, nagy vállalatok ellen irányulnak. A média számára nyilván az a hír, ha adat szivárgott ki a Facebooktól, vagy feltörték a Toyota szervereit, de a valóság az, hogy a kibertámadások 58 százaléka a 200 fő alatti cégek ellen irányul, ráadásul Magyarország a top 7-ben van a célpont országok között.

Fontosak a nemzetközi adatok, figyeljük is őket, de nyilván valamennyien azt szeretnénk tudni, mi a helyzet idehaza. Mivel megfelelő adatokat nem találtunk, magunk álltunk neki az információgyűjtésnek. 2019 szeptemberében az ITBN szakmai konferencián résztvevőket kérdeztük.  A 260 válaszból érdekes kép alakult ki.

– A válaszadó IT szakemberek 64 százaléka tart attól, hogy kibertámadás éri a cégét.  A veszélyek tudatosításának ez a foka mindenképpen figyelemre méltó, de vajon mi történik az ezeket nem ismerő vagy elhanyagoló 36 százalékkal?

Persze, fontos azt is szem előtt tartani, hogy a válaszadók egy szakmai rendezvényen vettek részt, vagyis az átlagnál jobban érdeklődnek az informatikai biztonság iránt. Az országos átlagérték sokkal alacsonyabb lenne 64 százaléknál.

– A megkérdezettek mintegy negyede biztos benne, hogy cége megfelelően védve van, ugyanakkor 38 százalék azoknak az aránya, akik bizonytalanok, nem tudják, hogy megfelelő eszközöket, módszereket alkalmaznak-e.

Mi, a Pandanál úgy látjuk, hogy sok cég használ ugyan valamilyen vírusirtót, de az nem alkalmas az új típusú, fejlett támadások kivédésére (így a zsarolóvírusok megállítására), vagy a szoftver a nem megfelelő beállítások miatt nem tud védelmet nyújtani. Fontos, hogy a bizonytalan cégeknél is tudaosuljon: van megoldás!

– A felmérésünkben résztvevők 60 százalékát érte az elmúlt évben olyan kibertámadás, ami kárt is okozott a cégnek. A Panda védelmi rendszerei monitorozzák a támadásokat, így jól látni, milyen veszélyeket sikerült elkerülni.

– A válaszadók meglehetősen reálisan látják, melyek a legtámadhatóbb pontok, 56 százalék jelölte meg a mobilokat és a felhasználókat.

Ezek a válaszok is megerősítik, hogy már nem elegendő a céges számítógépen futtatott vírusirtó. OIyan végpontvédelemre van szükség, amely kiterjed valamennyi, a cégnél használt eszközre.

A T-Systems 2018-ban, kkv cégek körében végzett felmérése szerint “a vállalatvezetők a digitalizációt az üzlet- és ügyfélszerzéshez, a költséghatékonysági kihívásokhoz képest sokadrangú kérdésnek tartják […] 72 százalékuk pedig az utóbbi két évben egyáltalán nem foglalkozott informatikai korszerűsítéssel.”.

A Panda, saját lehetőségein belül, mindent megtesz azért, hogy a hazai kkv-k digitalizációja felgyorsuljon és ez megfelelő biztonsági körülmények között valósuljon meg.

A Panda Security Hungary felmérésének eredményeiről készült infografika innen tölthető le.

Önnek ajánljuk