Míg világszerte 15 millió új digitális kártevő jelent meg az idei év első három negyedévében, Magyarországon 4,5 millió forintos váltságdíjat is kértek már a zsarolóvírusok mögött álló bűnözők egy kisvállalkozástól, hogy visszaadják titkosított adatait. A kibervédelemben teljesen új megközelítésre van szükség, a Panda Security pedig csúcstechnológiás megoldásával képes megvédeni a kis- és közepes vállalkozásokat éppúgy, mint a legnagyobb világcégeket – mondta el Gölcz Dénes, a Panda Security Hungary ügyvezető tulajdonosa a Jazzy Rádiónak adott interjújában.

A kibertámadások terén egyre rosszabb a helyzet, és bár már az interneten nagyon sok információ jut el az emberekhez, újabb és újabb kártevők söpörnek végig a világon – mondta el Gölcz Dénes a Jazzy Rádióban elhangzott interjújában. A Panda Security Hungary ügyvezető tulajdonosa elmondta: sokan hallottak a WannaCry és NotPetya vírusok támadásáról, azzal viszont kevesen vannak tisztában, milyen tömegben érkeznek a kártevők digitális rendszereinkre. A PandaLabs központja csak 2017 első kilenc hónapjában 15 millió különböző, új kártékony szoftvert fedezett fel, ami összesen 75 millió kártevőt jelent – részletezte a megdöbbentő számokat Gölcz Dénes, hozzátéve: becsléseik szerint a világszerte okozott kár a 9 milliárd dollárt is elérheti.

A Panda magyarországi vezetője az interjúban beszélt arról is, sokan azt hiszik, hogy csak a nagyokat érintik a kibertámadások, ez azonban naivitás: a kis- és középvállalkozások legalább olyan kitettek például a zsarolóvírusok támadásának. A mögöttük álló bűnözők számára a kisebb célpontok legalább olyan vonzóak, hiszen az adatok mindig a gazdájuk számára a legértékesebbek, a kiberbűnözők pedig abból élnek, hogy ezt kihasználják. Titkosítják adatainkat, aztán pénzt kérnek tőlünk, hogy visszaadják: idén 70 ezer forinttól 4,5 millió forintig terjedtek a zsarolóvírusok által követelt váltságdíjak, nem a nagyvállalatoknál, hanem a kkv-szektorban – mondta el Gölcz Dénes.

Tipikus példaként említhetők a kisebb ügyvéd irodák, könyvelők, szállítmányozással foglalkozó cégek, akiknél épp a kis méret miatt a zsarolóvírus képes volt a teljes működést blokkolni – folytatta a Gölcz Dénes. Hozzátette: természetes, hogy ők a tökéletes célpontok, hiszen ezek a kisvállalkozások vannak a legkevésbé felkészülve. Egy ilyen támadás pedig nemcsak lehetetlenné teszi a munkát egy időre, de akár az egész vállalkozást is tönkre teheti, amennyiben az érzékeny és pótolhatatlan adatok visszaállíthatatlanul elvesznek – mondta Gölcz.

A Panda Security Hungary ügyvezető tulajdonosa szerint jövőre további 50 százalékos növekedés várható a kibertámadások számában, ezek többsége a vállalati szférát érinti majd, céljuk pedig a működés akadályozása és váltságdíj kicsikarása lesz. Arra a kérdésre, mit ajánl azoknak, akik biztonságban szeretnék tudni adataikat és cégük működését, a Panda magyarországi vezetője úgy válaszolt: egy új megközelítésre van szükség a kibervédelmi szolgáltatások terén. Olyan eszközre van szükség, amely a nulladik napi támadások, zsarolóvírusok és más, még nem ismert kártevők ellen is véd. A Panda EDR-megoldása, az Adaptive Defense pontosan ezt, emberek és csúcstechnológia által felügyelt szolgáltatás alapú védelmet biztosít, ami a jelenleg elérhető legkorszerűbb védőhálót képes kifeszíteni a kis-, a közepes és a nagyvállalatok számára. Az interjú végén Gölcz Dénes kihangsúlyozta: a Panda ugyanazt a minőségű védelmi szolgáltatást ajánlja az 5 felhasználós vállalkozásnak, mint a legnagyobb világcégeknek, így lehetnek ők is a ma elérhető legnagyobb biztonságban.

Önnek ajánljuk