Megoldatlan üzleti problémák a kis- és középvállalati szektorban

máj 4, 2021 | Új, Üzlet

A járványhelyzet miatt olyan üzleti problémák merültek fel a magyarországi kis- és középvállalatok körében, melyekre sokuknak a mai napig nem sikerült megoldást találniuk – ez derül ki a PAV Hungary által készített felmérésben, mely több mint 100 magyarországi cégvezető, illetve cégtulajdonos részvételével készült. Közülük is, az elkövetkezendő egy év távlatában, legtöbben az értékesítés és pénzügy területeken tekintenek további kihívások elé, melyek teljesítését új, digitális eszközök bevezetésével terveznek hatékonyabbá tenni. A válaszokból arra is fény derül, hogy a legtöbb üzlettel és informatikával kapcsolatos kérdésre a cégek elsődlegesen az interneten keresik a választ.

A felmérésnek, mely 116, javarészt magyarországi mikro-, kis- és középvállalkozás vezetőjét érte el, elsődleges célja az volt, hogy válaszokkal szolgáljon olyan kérdésekre mint, milyen nehézségekkel, problémákkal néztek szembe a cégvezetők a korlátozások bevezetése után; milyen további kihívásokra számítanak a következő 6-12 hónapban; hol és milyen csatornákon keresik a választ felmerülő kérdéseikre; illetve kihez fordulnak segítségért, ha új IT megoldásra vagy szolgáltatásra van szükségük.

Távmunka:

Ami meglepő, hogy a megkérdezettek egy ötödénél nem volt, és nem is vezettek be távmunkát a járványhelyzet ideje alatt. Azok között, akik az otthoni munkavégzés biztosítására kerestek igényeiknek megfelelő megoldást, 18% válaszolta azt, hogy a legnagyobb üzleti problémát az IT hardver és kommunikációs eszközök és szolgáltatások beszerzése jelentette. Ott, ahol nem találtak megoldást az otthoni munkavégzés feltételeinek kialakítása kapcsán felmerült üzleti problémákra, a legtöbb esetben a túl nagy beruházási költség miatt hiúsult meg a bevezetés, vagy pedig későbbre kellett halasztani.

Nem csak az eszközök beszerzésével, hanem a munkavállalók biztonságos munkavégzésre való felkészítésével is adódtak nehézségek, ez a cégek 14%-a esetében okozott gondot. Emellett felmerültek még olyan kérdések is, mint a csapatok távmenedzselése, az adatvédelem és IT biztonság megteremtése, a felkészülés a hibrid munkavégzésre és az infrastruktúrát támogató szoftverek beszerzése.

A válaszokból az látszik, hogy a következő fél- egy év távlatában, a cégvezetők és döntéshozók több területen is további kihívásokra számítanak. A résztvevők jelentős része (30%) jelölte meg az értékesítési és pénzügyi (26%) területeket, ahol szerintük a legnagyobb, jövőbeli megpróbáltatások várhatók, és viszonylag kevesebben látnak megoldandó feladatot a munkaerő-toborzás (10%) és a marketing (9%) folyamatok terén.

Üzleti problémák:

A cégekre váró megmérettetések mellett, egy másik fontos kérdés, hogy terveznek-e, és ha igen, milyen területen fejlesztéseket. A kérdésre adott válaszok alapján megállapítható, hogy leginkább ott szándékoznak a folyamatokat digitalizációs fejlesztésekkel hatékonyabbá tenni, ahol egyben a legtöbb kihívással is szembesültek. Legtöbben az értékesítés (24% és online marketing (18%) ügymeneten javítanának, a középmezőnyt a belső kommunikáció (16% az IT folyamatok automatizálása és menedzselése (15%) valamint a pénzügy (11%) képviseli, míg legkevesebben logisztikai téren (8%) számolnak digitális korszerűsítéssel.

Arra a kérdésre, hogy a cégvezetők hol tájékozódnak az aktuális IT és üzleti trendekről, legtöbben (31%) az internetet és az internetes keresőprogramokat válaszolták. Egyértelműen látszik, hogy az ott talált információk jelentik a kiindulópontot döntéseik megalapozásához. Sokan részesítik még előnyben a szakmai csoportokat (22%) és weboldalakat (18%) is, az ismerősöktől és barátoktól azonban már kevesebben (16%) kérnek iránymutatást, míg a közösségi média (12%) ilyen szempontból kétséget kizáróan háttérbe szorult.

NE MARADJON LE!

Kérjen értesítést a legfríssebb tartalmakról!
[hubspot type=form portal=14546676 id=f86e81bb-9b6e-425e-851f-b834bb9f2780]