Modernkori kommunikáció, avagy a digitális eszközöktől való függőség.

szept 25, 2020 | Technológia

Hogyan is indul egy átlagos reggelünk?

Ébreszt minket az okostelefonunk, reggeli kávé közben görgetjük a közösségi oldalakat, a munkába menet online streaming lejátszókon zenét hallgatva olvassuk a híreket, majd a munkahelyre beérve bekapcsoljuk a céges gépet, és rátapadunk a képernyőre, miközben a céges telefon kijelzőjét nyomkodjuk. 

A digitális eszközök hegemóniájának csupán a felszínét érintettük ezzel, hiszen az okostévén nézzük a kedvenc sorozatainkat egy, vagy több szolgáltatón keresztül, és számtalan konzol közül az egyiken játszhatunk utána, lefekvés előtt még egy e-book eszközön olvashatunk. Napközben az okosóránk gondoskodik arról, hogy folyamatos jelzést kapjunk mindenről, amiről esetleg abban a fél percben esetleg lemaradtunk. 

Digitális függőség: Hova vezet mindez? 

Sok esetben sajnos ezek kényszeres ismétlése olyan függőséghez, amelyről már számos tanulmányt kiadtak. Ez egy olyan összetett függőség, amellyel a szociológusok, pszichológusok, marketingesek is foglalkoznak. Előbbiek főleg azért, mert komoly és tipikus tüneteket mutathat egy függő, amelyek akár a személyes kapcsolataira is negatívan kihathat, valamint az elvonás viselkedészavart okozhat. A marketinges szakembereknek pedig az okoz fejtörést, hogy az eszközeikhez tapadt felhasználót hogyan érjék el az egyre nagyobb reklám és információzajban. 

Mindennek IT-biztonsági vonatkozására meg végképp nem is gondolunk. Mivel ezek a szokások automatizálttá váltak, felelőtlenül rákattintunk olyan tartalomra, is, amely malware-t, azaz kártevőt tartalmazhat. Ez most, a járvány során kialakult otthoni munkavégzés idején fokozottan veszélyes, ugyanis ha a céges eszközön történik a sikeres kibertámadás, akkor a rajta lévő érzékeny adatok a hackerek kezére kerülhet, hovatovább egy zsarolóvírus a gépen tárolt adatok segítségével a cég többi eszközét is megbéníthatja. 

Scam csalás, hogyan védekezzünk ellene, és miért dőlnek be annyian?

Hogyan tudjuk ezt a kockázatot mérsékelni?

Először is, kicsit ki kellene szabadulnunk az okoseszközök által biztosított komfortzónánkból, próbáljunk újra igazi offline tevékenységet végezni: könyvet olvasni, kirándulni, sportolni. El se hinnénk, de megannyi lehetőségünk van, akár újra felfedezhetjük magunknak a világot, megismerhetjük a környékünket. ÉS nagyon fontos, hogy próbáljunk ne automatikusan kattintgatni, gondoljuk át, hogy mit is csinálunk, mi az, ami igazán érdekel minket, és álljunk ellen a csábításnak!

Még egy jó tanács: felejtsük el azokat az applikációkat, amelyek azt segítik elő, hogy szóljanak ránk, hogy legyünk egy kicsit offline, mert ez csak olyan trükk, amivel ugyancsak növeli a függőségünket ezektől az eszközöktől! 

NE MARADJON LE!

Kérjen értesítést a legfríssebb tartalmakról!
[hubspot type=form portal=14546676 id=f86e81bb-9b6e-425e-851f-b834bb9f2780]