Online oktatás: tanácsok, avagy szülőként hogyan tudunk segíteni gyermekünk otthoni tanulásában?

szept 22, 2020 | Home Office

A jelenlegi járványhelyzetben felértékelődött a szülők virtuális szerepvállalása. Nemcsak otthonról kell dolgozniuk és online kommunikálniuk a munkatársakkal, hanem a gyermekük online oktatás is erre a platformra költözött át. Eddig is figyelniük kellett a gyerekek online tevékenységére, viszont most még nagyobb felelősség hárult rájuk, ugyanis az otthoni tanulás a bezártság mellett komoly megterhelés, így motiválniuk, segíteniük kell a csemetéiket. Ezzel gyakorlatilag előléptek a pedagógusok asszisztenseivé. Ebben a témakörben szeretnénk néhány hasznos tanácsot adni a nemzetközi tanulmányok és a magyar viszonyok alapján.

Az online oktatás előnyei és kihívásai

Nem újdonság, hogy a mai gyerekek már gyakorlatilag -túlzó hasonlattal élve- egy okos eszközzel a kezükben születnek, így már egészen kicsiként elsajátítják ezek használatát, belemerülnek az online világba és olyan dolgokra képesek, amelyeket már néhány szülő követni is alig tud.

Ez a digitális nemzedék előnyévé vált mostanra, hiszen jelenleg már a közoktatásban lévő általános- és középiskolás gyerekek is virtuálisan kell, hogy tanuljanak. Már több korábbi tanulmány is alátámasztotta, hogy a mai gyerekek a legtöbb információt képernyőkön keresztül, digitális formában szerzik, arra jobban fogékonyak, a papír alapú tankönyvekkel szemben.

Az internet, ha jól használják, végtelen tanulási lehetőséget biztosít. A megfelelő alkalmazás és a tanárok digitális felkészültsége esetén

Előnyei:

 • Barátságosabb környezetben, egyéni időbeosztásban lehet tanulni.
 • Azonnali visszajelzés az oktató és a diák felé is.
 • A tanulási folyamat könnyebb, visszakereshető rögzítése, értékelése.
 • A tananyagok gyors elérése, kulcsszavak alapján pontosabb keresése.
 • Lehetőséget ad az egyéni időbeosztásra, így a diák a saját tempójában tudja elsajátítani az anyagot.

Kihívások:

 • Meg kell értetni a gyerekkel, hogy az otthon maradás nem azt jelenti, hogy szünet van.
 • Megfelelő motivációt találni, hogy a monoton platformon is szánjon időt a tanulásra.
 • Kiemelni, hogy a számítógép, tablet stb nemcsak a játékra, közösségi oldalak böngészésére stb való, hanem a tanulásra is.
 • Közös és következetes időbeosztás megtervezése, betartatása.

Az online oktatás tanácsaink:

 • Próbálja beosztani az idejét és határozza meg a gyermeke időbeosztását is! Kell egy rendszer, ami folytonosságot, napi rutint biztosít, így jobban tud koncentrálni, nem káoszban van.
 • Amennyire lehet, hangolja össze a szüneteiket! Így tud foglalkozni vele, játszani, pótolni a tanórák közötti társas kommunikációt.
 • Beszéljen a többi szülővel! Lélektanilag a pedagógusok és a barátok hiánya a legnagyobb kihívás. Ezért érdemes gyermeke barátainak a szüleivel is konzultálni, közös, online programokat szervezni, pl videóchat közben társasjáték, rajzolás, szünetekben kötetlen beszélgetés.
 • Beszéljen a pedagógussal! Sajnos a hazai oktatási rendszert felkészületlenül érte az otthoni tanítás, így sokszor irreális mennyiségű és határidejű feladatot kapnak a tanulók. Érdeklődjön a gyermekénél tapasztalt benyomások alapján, hogy milyen módosítási lehetőségei vannak a tananyagok elvégzésével, elsajátításával kapcsolatban!
 • Tornázzanak közösen! Egy kis mozgás segít levezetni az energiákat, a feszültséget, és erősödhet a szülő-gyermek kötelék is. Ráadásul az Ön szervezetére gyakorolt pozitív hatása is jelentős, főleg a bezártság idején.
 • Biztosítsa az otthoni hálózata megfelelő végpontvédelmét! Ne feledje, a gyermeke mentális és fizikális jóléte a legfontosabb, de az online tanulás és munkavégzés számos It-biztonsági kockázattal jár. Ha nem megfelelő végpontvédelmi megoldásokat használ, akkor elég egy kattintás és elveszhet minden eddigi munkája.
 • Kérdezze őt a tananyaggal kapcsolatban, ajánljuk fel neki a segítségünket! A válsághelyzeten kívül is nehéz lehet gyermekének a tanulás, most különösen megviselheti őt ez az új helyzet. Folyamatosan kérdezze, hogy hogyan halad, érti-e, segítsen-e neki elmagyarázni a tananyagot! Ez hasznos, mert így nagyobb bizalommal fog Önhöz fordulni.

Reméljük, hogy ez a kis összefoglaló segít Önnek és gyermekének! Kitartást és sok erőt kívánunk mindenkinek, hogy átvészelje ezt a nehéz időszakot!

Kiberbiztonság: Ha az ablakból a gyerek után nézünk, a neten is védjük

NE MARADJON LE!

Kérjen értesítést a legfríssebb tartalmakról!
[hubspot type=form portal=14546676 id=f86e81bb-9b6e-425e-851f-b834bb9f2780]