Scam csalás, hogyan védekezzünk ellene, és miért dőlnek be annyian?

júl 10, 2020 | Technológia

A scam gyakorlatilag egy csalás, átverés, amely általában e-mail, vagy közösségi oldalak posztjai formájában találják meg az áldozataikat, de néha még telefonálnak is valaki nevében. Ha még mindig nem tiszta, akkor gondoljunk az afrikai hercegek befagyasztott vagyonáról, Bill Gates és Mark Zuckerberg állítólagos pénzosztásairól szóló levelekre, vagy hirtelen jött nyereményről, esetleg felkérésről, hogy adakozz egy jó ügy érdekében. Ha szerencsénk van, ezekről csak hírekben olvastunk, és nem kaptunk még ilyen leveleket.

Ezeknek a leveleknek a száma azonban egyre nő, 2020 márciusában kb 19 millió scam mailt küldtek ki, ez a világ e-mail forgalmának az 53%-a, azaz több, mint a fele! Nagyon sokan bedőlnek neki, mert az emberek kíváncsiságát és jóindulatát célozzák meg. Elég egy fáradtabb nap, és még az alapvetően éber embereket is megfoghatják egy-egy jól felépített csalással.

Az elmúlt pár hónapban a koronavírusra épülő csalások árasztották el a világot, főleg jótékonysági álfelhívások formájában. Hogyan védekezzünk? Egyszerű: legyünk mindig gyanakvók és olvassunk utána, mielőtt a pénzünket, adatainkat bízzuk idegenekre!

Néhány alapvető tipp, melyek betartásával nem találhatnak rajtunk fogást:

  • Az alapítványok és egyéb szolgáltatók sosem kérnek el személyes adatokat, és nem kérnek bankkártyaszámot, mindig a központi számlaszámra kérnek átutalást.
  • Nézzünk utána az adott alapítvány, vállalat híreinél, hogy valóban megkereshetnek-e!
  • Nézzük meg a feladót! Néhány karakter biztosan más, ha csalásról van szó. Ezek elkerülésére részletes oktatóanyagot biztosítunk! https://innovationandsecurity.hu/kiberbiztonsag/altalanos-kibervedelmi-trening/
  • Lankadatlan éberség! Nem kell azonnal, egy klikkel dönteni! Ha sürgetnek, akkor valószínűleg csalókkal van dolgunk, ugyanis nem szoktak rövid időlejáratú fizetési kötelezettséget róni az adományozókra, befizetőkre, ajándékozókra.

Szerencsére az online közösség is munkálkodik. Az alulról szerveződő közösség mögé beállt https://scamspotter.org/, ahol további hasznos tippeket, minikvízt találunk és lehet egymásnak jelenteni a scam tartalmakat.

NE MARADJON LE!

Kérjen értesítést a legfríssebb tartalmakról!
[hubspot type=form portal=14546676 id=f86e81bb-9b6e-425e-851f-b834bb9f2780]