Technológiák, amelyek meghatározzák 2021-et

jan 13, 2021 | Home Office

Tavaly hirtelen a távoli munkavégzés és az online oktatás lett az új normalitás, és megugrottak a felhőalapú technológiák -, a mesterséges intelligencia- és a gépi tanulás-fejlesztések. Mi marad vajon az idei évre?

2020-ban a cégeknek nem volt választásuk

Vagy felgyorsították átállásukat a digitális technológiákra vagy lehúzhatták a redőnyt. A COVID-19 járvány azonban csak felgyorsította, lényegesen nem változtatta meg az új gazdasági trendeket, amelyek a 2008-as gazdasági válság óta egyre erőteljesebben rajzolódnak ki és hatnak a társadalmakra. Ennek fényében a 2021-es fejlődési pálya sem kérdéses, mégis számos bizonytalansági faktor van. Például,

  • mi lesz az új normális a munka világában, hogyan alakulnak az együttműködések?
  • hogyan használják ki a cégek a technológiák lehetőségeit a vállalti kultúra fenntartására?
  • hol lesz a techprojektek helye a cégstruktúrában?
  • milyen hatással lesz egyes iparágakra az IoT, az 5G, a felhő vagy az automatizáció?

Vagyis az igazán diszruptív 2020-ból mit viszünk magunkkal 2021-be? Lehet, hogy az idei év a még inkább kiterjesztett valóságba és a még virtuálisabb játéktérbe helyezi a vállalatokat?

Iparági szakértők szerint a kvantum számítástechnika lehet 2021 egyik nagy felfedezettje, igaz a gyakorlati hasznosuláshoz még hiányoznak alkalmazások. A 3D nyomtatás szintén nyerhet a koronavírus-járványból, hiszen az ellátási láncok akadozhatnak, a gyártóknak pedig gyors és költséghatékony megoldásra lesz szükségük. A felhőalapú vállalkozások is jól jártak tavaly, idén a többszintű felhő éve jöhet. Kérdés persze, hogy az ügyfelek megbíznak-e majd a cloud központokban, hogy azok továbbítsák az adatokat egy másik felhőbe. Az Ipar4.0 projektek is folytatódnak, sőt! Az automatizáció, a robotika és a mesterséges intelligencia világában 2021 áttörést hozhat: még több munkafolyamat kerül át a gépi világba. A nagy kérdés itt az lesz, megfelelően menedzselik-e a technológiákat. A tavaly néhány hónap alatt életre hívott új szoftverkategória, a munkahelyi biztonság fejlődési iránya is kérdés. A szoftverek kezelik ma a munkavállalókat, az egészségügyet, a COVID-19 tesztelést és a járványkoordinációt. Vajon a COVID-19 vakcina hogyan írja át az egyenletet?

Nemcsak új innovációkat köszönhetünk a járványnak, hanem korábban már temetett technológiákat is feltámasztott. A járvány előtt a QR kód például úgy tűnt, senkinek nem kell, nem váltotta be a piacon korábban hozzá fűzött reményeket. És most?  Néhány országban – ahol a kormányzat mellé állt – új szerepet kapott a biztonságos sorban állásban, bejelentkezésben az érintkezésmentes és mindenki számára könnyen elérhető technológia.

Home Offcie

A legtöbbek életét azonban minden bizonnyal a home office változtatta meg 2020-ban, most viszont sokan latolgatják, hogy vajon a COVID oltás után is velünk marad-e. Valószínűleg igen, illetve a visszarendeződés nagyon lassú lesz. A munkavállalók megszerették és bizonyították, otthonról is éppoly keményen dolgoznak, mint az irodában. A főnökök egy része bízik a munkavállalóiban és teret enged az irodán kívül végzett munkának ezután is. Ezek a cégek beérik kisebb irodákkal, kevesebb munkaállomással, viszont nagyobb közösségi tereket alakítanak ki, hogy biztonságos közeget hozzanak létre a kreatív együttgondolkodáshoz. Mások viszont a távmunkát monitorozó technológiákra költenek, ami sok munkatársban rombolja a bizalmat. 2021-ben minden cégvezető eldöntheti, melyik táborhoz akar tartozni.

Mindezek a változások hatottak a kiberbűnözésre is: 250%-kal több támadás érte a felhőket 2020-ban, mint 2019-ben, és az otthoni munkaállomások, mobileszközök is könnyű célpontnak bizonyultak a zsarolóvírusok számára. Szakértők szerint a boom folytatódik idén is, hiszen a COVID-oltás ellenére még jó ideig velünk marad a hibrid oktatás és a hibrid munkavégzés, bővül az adatkommunikáció, fokozódik az automatizáció. Ennek fényében nőnek a céges IT költségvetések: a hálózati és internetbiztonsági fejlesztések lesznek a fókuszban.  

Forrás: zdnet.com

NE MARADJON LE!

Kérjen értesítést a legfríssebb tartalmakról!
[hubspot type=form portal=14546676 id=f86e81bb-9b6e-425e-851f-b834bb9f2780]