A kiberbűnözés mára hatalmas üzletté vált, amelyben kormányszervek, bankok, multinacionális nagyvállalatok, de néhány fős kis cégek is egyaránt áldozattá válhatnak. A hagyományos vírusvédelem már kevés. A SANS Institute azt tanácsolja a szervezeteknek, vezessenek be automatizált védelmet és működést biztosító EDR-alapú végpontvédelmi megoldást.

2017-ben az Egyesült Királyságban nyilvántartott bűncselekményeknek mintegy fele a kiberbűnözéshez kapcsolódott. Az automatizált malware-ek és a célzott támadások egyre kifinomultabbak, gyorsabbak, gyakoribbak, és azon a ponton támadnak, amelyet a legnehezebb – a hagyományos módon lehetetlen – megvédeni.

„Mivel az embereket a legkönnyebb becsapni, a vállalatok informatikai rendszerének végpontjai kerültek a kibertámadások célkeresztjébe. A támadások gyorsan lezajlanak, még csak reagálni sem tud rájuk a vállalat. Hónapokig bányásztak kriptovalutát egy cég rendszerén keresztül anélkül, hogy egyetlen dolgozónak feltűnt volna, de előfordult, hogy a bűnözők a vállalati adatállomány mentéseit is titkosították, mire kiderült a zsarolóvírus-támadás” – mondja Gölcz Dénes, a Panda Security hazai ügyvezető igazgatója.

A SANS Institute (SysAdmin Audit, Networking and Security Institute), az egyik legbefolyásosabb intézet a kibervédelem világában, megvizsgálta a végfelhasználók elvárásait. Ennek alapján a védelmi eszköz legyen könnyen integrálható a felhasználó cég rendszereibe, egyszerűen telepíthető és menedzselhető, azonnal detektálja a támadást, kontrollálja a szoftver biztonsági réseinek javítását, folyamatos működés közben is szűrje ki a rendellenes viselkedést. A kibervédelmi eszköz mellé a vállalatok szolgáltatást is igényelnek, ahogyan az autót védő műholdas nyomkövetők vagy az épületeket biztosító távfelügyeleti rendszereknél megszokott.

Az intézet miután egy hónapon át használta a Panda szolgáltatását, arra a következtetésre jutott, hogy az Adaptive Defense 360 válaszol a fenti elvárásokra. Képes a támadások azonnali megállítására, és részletes elemzést biztosít, amellyel felismerhető a legkifinomultabb támadás is. A 100% Attestation Service és Tehreat Hunting szolgáltatás magas szintű védelmet nyújt. A Machine Learning technikát alkalmazva több ezer szempontot figyelembe véve osztályozza a folyamatokat és az eredménytől függően engedi futni vagy blokkolja a szoftvert. A módszerrel nem vizsgálható fájlt pedig a Panda szakértői osztályozzák.

A Gartner 2017-es előrejelzése szerint 2020-ra a nagyvállalatok 80 százaléka, a közepes cégek 25 százaléka és a kicsik 10 százaléka telepít EDR-alapú megoldást, amely technológia a végpontokon figyeli a szokatlan mozgásokat, behatolási kísérleteket. Gölcz Dénes viszont úgy látja, a kisebb vállalatok a vártnál rugalmasabban reagálnak az új kihívásokra és építik ki az újfajta védekezési rendszert.

A több mint 200 millió eszköz védő Panda Security Adaptive Defense terméke Common Criteria tanúsítvánnyal is rendelkezik. Az egyik legnagyobb ügyfelünk a Telefónica, amely idén 14 országban, 180 ezer számítógépen vezette be a felhőalapú EDR-védelmet, és a Deloitte is erre alapozza Anti-Ramsomware services szolgáltatásait számos régióban. Mivel az Adaptive Defense 360 végpontonként licenszelve, kerül forgalomba, bármilyen méretű cégnek megfizethető. Ráadásul nem igényel jelentős belső informatikai tudást, hiszen a felhőalapú technológiának köszönhetően a döntéseket a Panda szakemberei hozzák. A Panda Security ugyanazt nyújtja nagyoknak és kicsiknek: könnyen adaptálható és testre szabható rendszert, amely tökéletes védelmet biztosít a kibertámadások ellen.

Forrás: itbusiness.hu

Önnek ajánljuk