Multi karrier után a válallkozók világában

nov 18, 2020 | Üzlet

Kalocsai Kingával beszélgettünk a Vállalkozó Nők világnapja alkalmából. Kinga közel 20 év nemzetközi nagyvállalati karrier után döntött úgy, hogy önállósodik és a bluechip cégeknél szerzett tapasztalatát a hazai vállalatok növekedésének támogatására fordítja. Ma a PAV Hungary mellett több vállalkozás üzletfejlesztési és marketing tanácsadója, a Brit Kereskedelmi Kamara elnökségi tagja. 

Milyen vállalkozónak lenni a hazai környezetben? 

Nem egyszerű, de mi egyszerű manapság . Most leginkább a pandémia határozza meg a vállalkozások fejlődését, esetleg stagnálását. Igyekszem a változás/változtatás lehetőségét látni benne és segíteni a partnereket, hogy a változó környezetre, az ’új üzemmódra’ rugalmasan reagáljanak, a pandémia utáni időszakra tervezzenek, és ne a megszokott módon akarjanak továbbmenni. 

Hogyan tud ma egy nő érvényesülni vállalkozóként az egyéb, általa választott társadalmi szerepe mellett? (Például társként, anyaként) 

A lányom születése után kezdtem foglalkozni az önállósodás gondolatával. Igaz, majd 3 évig tartott a folyamat, de a lényeg, hogy vállalkozóként megvan az a szabadságom, hogy teljesen én osztom be az időmet és priorizálom a napi teendőimet. Persze az is sokat segít, hogy nincsenek külföldi utak. Egyértelműen többet vagyok a családdal. Soha nem hittem a work-life egyensúlyban, szerintem mindig kompromisszumot kötünk az egyik feladatunk előnyére, illetve rovására. A mérleg nekem most a családom felé billen. 

Hogyan érzed, helytálló az a tendencia, miszerint egy nőnek legalább kétszer annyit kell bizonyítania, hogy tiszteljék szakmailag? Milyen irányban haladunk Magyarországon, javul a helyzet, romlik, esetleg stagnál? 

Az, hogy ez a kérdés egy fiatal (férfi) szerkesztőtől fontos téma egy mini interjúban, jól mutatja a helyzetet. Szerintem a tisztelettel, szakmai elismeréssel nincs baj. A Vállalkozó Nők napján inkább azt emelném ki, hogy mi nők sokkal többet tehetnénk egymásért. A már pozícióban, döntéshelyzetben lévő vezető nők jobban figyelhetnének arra, hogy tehetséges fiatal kollégáikat támogassák, mentorálják. Vagy a vállalkozói körben ajánlják egymást. Nagyon sokszor látunk fotókat eseményekről, kerekasztalbeszélgetésekről, ahol csak férfiak kapnak szerepet. Na ez ma már nonsense. Kicsit több időráfordítással, 1-2 telefonnal biztos, hogy megtaláljuk a megfelelő női szakértőt. 

Mit tanácsolsz a kezdő vállalkozó nők számára? 

Ismerkedj, építs kapcsolatokat! Meg kell találni a tevékenységnek megfelelő formátumot: konferenciára járni, üzleti klubokat feltérképezni. Muszáj folyamatosan új kapcsolatokat teremteni és tájékozódni a piacról. A sikerhez az is kell, hogy soha ne hagyjuk abba a tanulást! Nincs ma olyan szakma, vagy terület, amelyet a gyors digitalizáció ne írna újra. Folyamatosan tájékozódni kell a trendekről, az újdonságokról és annak hatásáról a szakmára az üzletre. 

Van esetleg bármi, amit még megosztanál velünk? 

A vállalkozásom mottója: GROW-EVOLVE-ENJOY. Az a célom, hogy a cégek növekedését támogassam a pozicionálás újragondolásával, mindezt úgy, hogy élvezzük a közös munkát. Minden vállalkozónak és leendő vállalkozó hölgynek azt üzenem és kívánom, hogy találja meg az utóbbit, azt a szakmai tevékenységet, amit élvez. Lehet, csak lassan indul be a vállalkozása, akár egy világjárvány is visszavetheti pár hónapra, de a napjainkat olyan tevékenységgel töltsük, amit szakmailag élvezünk és emberileg is kielégít bennünket. 

NE MARADJON LE!

Kérjen értesítést a legfríssebb tartalmakról!
[hubspot type=form portal=14546676 id=f86e81bb-9b6e-425e-851f-b834bb9f2780]