Segítség, megtámadtak!

jan 31, 2020 | Technológia

Nagyon más olvasni arról, hogy valakit kibertámadás ért, és személyesen is átélni egy ilyen eseményt. Írásunkkal elsősorban az ilyen támadások elkerüléséhez szeretnénk tanácsolt adni, de akkor is hasznos lehet, ha már megtörtént a baj. Tippek zsarolóvírus elleni védekezésre.Motiváció: a pénzszerzés


A legtöbb kiberbűnözőt a pénzszerzés szándéka vezérli: így vagy úgy, de rá akarják tenni a kezét az Ön nehezen megszerzett pénzére. Ehhez többféle módszert is alkalmaznak: 

  • Zsarolóvírus segítségével titkosíthatják és ezzel hozzáférhetetlenné teszik rendszereit, hogy azután csak jelentős váltságdíj ellenében szabadítsák fel az adatokat.
  • Érzékeny adatok megszerzése után zsarolással próbálhatnak pénzhez jutni.
  • A belépési adatok megszerzésével hozzáférést szerezhetnek az internet bankjába, vagy más bizalmas adatokat tartalmazó honlapokra.


Fizetni tilos!


Egyes esetekben a bűnözők lehetőséget adnak a fizetésre és akár kapcsolatba is lehet kerülni velük, máskor csak a lopás tényét lehet megállapítani, de a tolvaj láthatatlan marad. Érthetően  sok vita zajlik arról, hogyan érdemes viselkedni egy ilyen támadás után, egyáltalán, szabad – e szóba állni a kiberterroristákkal? 

Bár nem egyszerű ezt  a kérdést megválaszolni, általában elmondható, hogy a kevesebb a több. A kiberterroristákkal folytatott párbeszéd leginkább csak felhívja Önre a figyelmet. Sokkal célravezetőbb törölni a rendszerből a titkosított fájlokat és a mentésből pótolni őket. (Sajnos gyakran előfordul, hogy az automatikus mentés már a titkosított adatokat menti, így a ez a fajta helyreállítás már nem lehetséges.)

Ha illegálisan megszerzett adatokkal zsarolják, legokosabb a helyi, vagy nemzetközi, kiberbűnözésre szakosodott hatóságokhoz fordulni és jelenteni az eseményt. Ha a banki-, vagy kártyaadatokhoz jutott bűnözők pénzt emelnek le a számlájáról, a kártya kibocsátójánál kell azt jelezni. A bank új kártyát készít Önnek, illetve megtéríti a kárt. 

Semmiképpen sem javasoljuk viszont, hogy bármit is fizessen a bűnözőknek, akik csak felbátorodnak a sikeren és akár még személyesen is felkeresik.A legjobb zsarolóvírus elleni védekezés a megelőzés


Ha már megtörtént a baj, akkor legfeljebb csak a károk minimalizálására törekedhetünk. Jobba azonban nem passzívan várni a kibertámadásra, hanem tudatosítani, hogy bárki lehet célpont és elkerülni, hogy Ön is az áldozatok közé kerüljön!

Ha valaki bármilyen eszközzel is az internethez kapcsolódik kockázatot vállal. Ha óvatos, betartja az alapvető szabályokat, kellően összetett jelszavakat választ és ezeket rendszeresen cseréli, akkor is érheti kibertámadás. 

Néhány fontos dolgot mindenképpen észben kellene tartania, ha nem akar a kiberbűnözők következő áldozat lenni.

  1. Valamennyi, az internethez kapcsolódó eszközét antivírus programmal kell védenie. (Fontos az összes eszközre kiterjedő védelem, különben sebezhető marad.) Egy ilyen szoftver önmagában ugyan nem biztosít sebezhetetlenséget, viszont csökkenti annak esélyét, hogy a hackerek látókörébe kerüljön. Ha védi laptopját, okostelefonját és többi eszközét, nehezebb célponttá válik a kiberbűnözők számára, akik inkább könnyebben elérhető, kevésbé védett áldozat keresnek. 
  2. Nem szabad megfeledkezni a használt operációs rendszer frissítéséről. Ezek javításait rendszerint egy újabb sebezhetőség felfedezése után adják ki. Sajnos ezeket a frissítéseket sokan nem veszik komolyan, pedig a frissítés rendkívül fontos. Akinek nem naprakész rendszeren fut a gépe, komolyl kockázatot vállal (feleslegesen).
  3. Offline mentés készítése. Minden nap el kell végezni az üzleti adatok mentését és minden dolgozónak érdemes legalább hetente egyszer elmentenie személyes adatait. Megfelelő mentési rend esetén egy zsarolóvírus sem képes megbénítani a céget, hiszen a mentési adatokból helyreállítható az eredeti állapot.
Összegzés, +1 tipp


Ahogy egy lakás biztonságát is megfelelő ajtóval, zárral, biztonsági fóliával, riasztóval védjük, úgy informatikai rendszerünk védelmét is többszintávé kell tenni.
Egy egyszerű vírusírtó helyett olyan védelemre van szüksége, mely valamennyi végpontot védi és még képes a zsarolóvírusok kiszűrésére is. Ez a zsarolóvírus elleni védekezés leghatékonyabb eszköze.

Forrás: pandasecurity.com

NE MARADJON LE!

Kérjen értesítést a legfríssebb tartalmakról!
[hubspot type=form portal=14546676 id=f86e81bb-9b6e-425e-851f-b834bb9f2780]