WannaCry? Zsarolóvírus: fizessünk vagy ne fizessünk? Ez itt a kérdés!

aug 28, 2017 | Technológia

Zsarolóvírus biznisz?

A ransomware avagy zsarolóvírus óriási üzlet a bűnözőknek, az FBI szerint tavaly 1 milliárd dollárt meghaladó összegben fizettek adataikért váltságdíjat a megzsarolt felhasználók. A WannaCry mizéria után mostanában rengeteget lehet olvasni arról, mennyire fontos a zsarolóvírusok elleni védekezés és az ilyen fertőzések megelőzése. De mi a teendő akkor, ha már ott villog a képernyőn a felszólítás?

Ha üzleti perspektívából nézzük a dolgot, a döntés könnyebb: ha az adatok visszaállításának költsége kisebb, mint a váltságdíj összege, természetesen ne fizessünk. Ha valamiért ez nem lehetséges, például spóroltunk az IT-szolgáltatón, a kérdés még mindig adott. Ha magánszemélyként nézzük, a döntés nehezebb lehet, hiszen személyes dolgaink eszmei értéke pénzben nem kifejezhető, hiszen párszáz dollár semmi a gyerek első lépéseiről készült videóhoz képest. Akkor most fizessünk vagy ne fizessünk váltságdíjat?

A biztonsági szakértők és elemzők rövid válasza a kérdésre: határozott nem!

Ne feledjünk: bűnözőkkel állunk szemben. Semmi garancia nincs arra, hogy az adatok helyreállnak, a zsarolóvírus pedig tényleg eltűnik a gépről a megfizetett váltságdíj után. Habár a megzsarolt vállalkozások kétharmada fizet, az esetek harmadában sosem kapják vissza az adataikat. A pénz pedig közvetlenül a szervezett bűnözést és a kibertámadások folytatását támogatja.

Ha már megfertőzött a WannaCry vagy?

Ha a WannaCry vagy más zsarolóvírus már a gépünkön van, mindenképpen tegyünk feljelentést. Ezzel párhuzamosan pedig kezdjük el az interneten is keresni a megoldást. Rengeteg esetben kaphatunk segítséget, hiszen már nemzetközi összefogásban több szoftvergyártó, civilszervezet és állami szerv is felvette a harcot a zsarolóvírusok ellen. Olyan oldalak is akadnak, amik lehetőséget adnak a vírus által kódolt fájlok feltöltésére és helyreállítására.

A legjobb védekezés persze a zsarolóvírusok ellen is pont ugyanaz, mint az influenza ellen: a megelőzés. A hagyományos vírusírtók helyett ma már olyan megoldásokat érdemes alkalmazni, amelyek a rendszerfolyamatok teljes egészét ellenőrzik, a gyanúsan viselkedőket pedig letiltják. A biztonság kedvéért pedig mindenképpen ajánlott az adatok rendszeres biztonsági mentése felhőbe vagy akár offline tárolóba. És persze az sem árt, ha odafigyelünk, miféle linkekre kattintunk rá az interneten.

Zsarolóvírus biznisz: sokmilliárd dolláros üzlet

NE MARADJON LE!

Kérjen értesítést a legfríssebb tartalmakról!
[hubspot type=form portal=14546676 id=f86e81bb-9b6e-425e-851f-b834bb9f2780]