Zsarolóvírussal csaltak ki meztelen képeket a hekkerek

okt 24, 2017 | Technológia

A szexuális erőszak, zaklatás, hatalommal és helyzettel visszaélés napi téma lett mostanában. A #metoo kapcsán nők és férfiak tízezrei mondták el saját megrázó történeteiket a közösségi média nyilvánossága előtt. Sokan meglepődtek, hány embert ért már abúzus, talán még többen pedig bensőjükben forró dühöt éreznek az utóbbi napokban. Kevesen tudják, de a szexuális tartalmú kényszerítés a kiberbűnözésben is létező jelenség, ami ellen ugyanúgy fel kell lépnie a társadalomnak, hiszen itt is zaklatás, zsarolás és a nem egyenlő erőpozícióval való visszaélés történik.

A számítógépet lezártuk. A lezárás feloldásához egy különleges jelszóra van szükséged. Látogass a protonmail.com weboldalra és hozz létre egy felhasználói fiókot. Küldj egy emailt a 1_****_yourself_1@protonmail.com címre. Azonnal válaszolni fogunk. Ezután legalább 10 meztelen képet kell küldened magadról. Amint meggyőződtünk róla, hogy a képeken valóban te vagy látható, a feloldókódot megadjuk, a képeidet pedig az interneten értékesítjük.

2017 szeptemberében a fenti üzenethez hasonló zsarolás jelent meg számos felhasználó képernyőjén, ami új irányt jelet az eddig elsősorban kriptovalutában követelt váltságdíjak terén. A lezáráskor az üzenet hátterében valamiért Thomas, a gőzmozdony látható obszcén üzenetek kíséretében.

A hekkerek rájöttek, hogy a Bitcoin mégsem visszakövethetetlen, így a kockázat is magasabb lett, ezért pedig a pénz kicsikarásának új kreatív módját eszelték ki. Ez pedig az interneten kiválóan értékesíthető amatőr meztelen képek követelése fiatal nőktől. A hekkerek évtizedek óta szívesen lopják el és zsarolják ki sztárok privát fotóit, mostanra viszont már gazdagnak és híresnek sem kell lenni a célponttá váláshoz. Mindenki célpont.

nRansomeware

Az nRansomeware elnevezésű kártevő a hírek szerint egyébként nem titkosít és nem töröl fájlokat, csak a képernyőt „zárja le”, ami szerencsétlenség ugyan, de legalább nem pusztító erejű. Semmilyen körülmények között ne engedjünk az ilyen típusú zsarolásnak, mert a következmények beláthatatlanok. Mindenképpen használjunk az ilyen támadásokat megelőzni képes kibervédelmi eszközt, ha pedig védtelenül hagytuk magunkat és megtörtént a baj, tegyünk rendőrségi feljelentést és haladéktalanul forduljunk kiberbiztonsági szakemberhez, aki segíthet a rendszer fertőtlenítésében és helyreállításában.

NE MARADJON LE!

Kérjen értesítést a legfríssebb tartalmakról!
[hubspot type=form portal=14546676 id=f86e81bb-9b6e-425e-851f-b834bb9f2780]